Atelier Wim Bals

Studio art tour

Door Wim Bals⎯   Ik wil je graag even meenemen voor een kleine rondleiding in mijn atelier.
Kijk je graag naar de video van mijn atelier. Speel dan het Youtube-filmpje af hier wat verder in de tekst.

De studio is niet erg groot maar biedt voor mij voldoende ruimte om het werk gedaan te krijgen. Misschien krijg je wel ideeën voor je eigen art studio of kijk je graag gewoon even binnen. Al bij al is de ruimte 3 bij 4 meter. Erg handig, zo heb ik alles heel snel binnen bereik. In deze art studio maak trouwens ik al zo’n 20 jaar mijn schilderijen. De art studio bevindt zich in hetzelfde gebouw waar ik woon, erg handig dus. Ik moet me niet verplaatsen om te gaan werken.Aan het raam plaatste ik een laken dat het licht verstrooid.
Dit is eigenlijk het principe van een grote softbox en levert zo zacht licht in mijn werkruimte.

Wanneer je dit niet doet krijg je hard licht binnen en dat is niet zo aangenaam om mee te werken. De muren zijn heel neutraal geschilderd. Op die manier beïnvloeden ze de kleuren van mijn schilderijen niet.


Atelier werktafel
Atelier werktafel


We beginnen de rondleiding aan het bureau waar mijn computer en printer op staan. Het is een Samsung all in one die draait op linux os. Hoewel de pc al wat jaartjes dienst heeft, presteert hij nog erg goed.

Aan deze tafel maak ik ook mijn schetsen die voorafgaan aan de schilderijen.

Hier is mijn kleine HP printer. Op zich print ik niet veel. Maar soms heb je wel eens een verzendings label nodig en dan komt deze printer handig in gebruik.

Ik hou niet van rompslomp en bewaar alles graag netjes in kasten.
In deze kast zit alle kantoormateriaal zoals kaften, printpapier, inlijstmateriaal, inktpatronen.
Ik vind het belangrijk om dit uit het zicht te houden terwijl ik werk. Geen afleiding tijdens het schilderen. Bovenop deze metalen tweedeurskast staan meestal mijn afgewerkte kleinere schilderijen te drogen.


Atelier overzicht
Atelier overzicht


Hier hangen enkele foto’s die ik maakte tijdens een cosplay event. Ik vond ze te mooi om niet af te drukken.

Schilderen is uiteindelijk toch een sedentaire bezigheid waarbij de stappenteller op een laag getal blijft staan. Om fit te blijven doe ik aan hardlopen en bij slecht weer heb ik deze stepper als alternatief.

In deze kast zitten mijn spullen zoals vernis, olieverf, penselen en dergelijke.
Ik maak later nog wel eens video met welke materialen ik zoal gebruik.


papaverolie
Papaverolie


Wel wil even je aandacht vestigen papaverolie. Dit is het enige medium dat ik gebruik tijdens het schilderen in olieverf. Het is een fantastisch product dat bijna geen geur heeft. Bijvoorbeeld liquin of terpentijn gebruik ik nooit omdat ze te schadelijk zijn voor de gezondheid.
Op de kast ligt onder meer een spiegel die ik gebruik tijdens het schilderen. Ik gebruik de spiegel om naar mijn schilderij te kijken vanuit een ander oogpunt.

In de kast zit bovenaan mijn olieverf in een koffer en Gesso.
Daaronder reserve verf, vernis en acryl voor de onderschildering.
Helemaal onderaan staan boeken en reserve penselen.


Metalen kast atelier
Metalen kast atelier


We komen aan bij mijn werkstation.
Hier heb je uiteraard de schildersezel met een van mijn schilderijen. Het is een basismodel dat ik al vanaf mijn 17 jaar gebruik. Soms werk ik staande en soms zittend.
Ik heb wel de ezel aangepast met wielen die je kan vastzetten. Dat kan soms handig zijn en geeft meer stabiliteit. Je ziet dat het schilderij staat tegen een zwarte achtergrond. Dit doe ik zodat ik geen afleiding heb van de achtergrond en me volledig kan focussen op het schilderij.
Je kan best een zwarte, grijze of witte neutrale achtergrond kiezen.

Ik gebruik vaak foto’s als referentiemateriaal. een Surface Pro Staat altijd naast mij tijdens het schilderen. De tablet, of pc als je wil, staat samen met de verlichting op een microfoonstatief dat ik heb aangepast.


Surface Pro in plaats van iPad
Surface Pro in plaats van iPad


Model: Surface Pro

Ik gebruik een surface pro in plaats van een ipad omdat ik daar onder andere een externe harde schijf aan kan sluiten. Ook kan ik er volwaardige programma’s op draaien wat op ios niet altijd mogelijk is. Het scherm geeft ook natuurlijke kleuren weer in de rgb modus.

Dit is het hoekje waar mijn hond altijd ligt.


ravel
Ravel, de Franse bulldog


Op zich is schilderen een vrij eenzame bezigheid, daarom is het leuk dat je toch wat gezelschap bij je hebt.
Ravel, de Franse bulldog, presteert glansrijk in deze functie.


logitech-z623
Logitech Z623

Model: Logitech Z623 - 2.1 Speakersysteem


Muziek is erg belangrijk tijdens het schilderen. Je creëert een sfeer waarin de schilderijen gemaakt worden. Meestal staat filmmuziek op van de zender cinemix.us. Ook mijn hond wordt hier ongelooflijk rustig van.Het toestel dat je hier ziet is een Logitech Z623. Door de actieve subwoofer geeft dit toestel een warm diep geluid. In principe zijn dit pc/tv speakers die prachtig geluid produceren voor een lage prijs.


Onderschildering in acryl
Onderschildering in acryl


Hier ben ik bezig met de onderschildering.
Het is in acryl en blijft vrij ruw. Geen nood het uiteindelijke resultaat is toch nog goed gekomen.
Dit is het afgewerkte schilderij.


schilderij ICE
schilderij ICE | 25 x 25 cm


Voor zover mijn rondleiding in mijn art studio, tijd om weer aan de slag te gaan en op naar een nieuw schilderij.

Lees verder
8 tips bij de aankoop van een schilderij
Schilderijverlichting
Welk formaat van schilderij kies ik?
Prijzen vemelden op de websitewim bals iphone Blijf op de hoogte

Je ontvangt 4 tot 5 keer per jaar foto's van de nieuwste schilderijen.
Iets voor jou?


start hier pijl